Йордан Йорданов – Да не се страхуваш от предизвикателствата

08/07/2021

Запознайте се с Йордан Йорданов, който получи една от специалните награди на TelebidPro на НОИТ 2021. Той е победител  в категория IoT. Въпросите, които му зададохме разкриват разнообразните му интереси в сферата на технологиите и желанието му да продължава да учи нови неща всеки ден.

 

Представете се с няколко думи – в кой клас сте, какво ви е интересно, какви технологии използвате, какво хоби имате … ?

Йордан: Здравейте! Аз съм Йордан Йорданов и тази година завършвърших средното си образование в МГ “Баба Тонка”, гр. Русе. Още от малък имам изключително голям интерес към компютрите и електрониката. Харесвам да се занимавам с микроконтролери (Arduino, PIC) и правя различни интересни устройства (джаджи), които са полезни и забавни. Последните ми проекти включват автоматизирана система за поливане с набор от настройки, предназначена за домашно ползване, система за контрол на достъпа с RFID четци и Windows приложение, както и wifi контакт с дисплей и html/css страничка. Имам и няколко разработени Windows приложения със C# и WinForms. Едно от тях представлява автоматизатор на натискания по екрана(Autoclicker), който позволява писане на скриптове, изпълняващи определени операции с компютъра, използващи автоматични натискания с левия бутон на мишката. Преди около 2 години започнах да се занимавам и с уеб програмиране, като в процеса на работа разучих Node.js, html/css/javascript, Mysql както и различни други библиотеки. Покрай последния ми проект научих и някои техники за компютърно зрение. Може би най-ценното умение, което придобих последните 2 години е работата под Linux. Научих се да управлявам сървърите си с помощта единствено на конзола, дори си направих нещо като клъстър, макар и само с едно Raspberry Pi 3 (Ubuntu Server 20.04)  и стар смартфон с инсталирана виртуална машина с Ubuntu 14.04. Езиците, които ползвам по ред на опита ми с тях са: C#, Javascript, C++, Python, SQL, HTML/CSS, Dart, Java, C. Моите хобита са да автоматизирам различни процеси, да ремонтирам различни неща, hacking и да бягам за здраве.

 

Разкажете повече за проекта и как се появи идеята за него?

Йордан: Идеята за ParKOMP – Паркинг на бъдещето дойде при едно посещение в София преди около година и половина, когато имаше голямо задръстване и успяхме да излезем от един паркинг едва след около половин час. Също така, по това време вече бях завършил една система за контрол на достъпа, работеща с rfid четци, което смятам че силно допринесе за възникването на идеята. Акцента на проекта е работата на множество софтуерни и хардуерни модули заедно, посредством различни протоколи, като лесното добавяне на допълнителни камери и бариери към един паркинг беше приоритет от самото начало. Най-сложен е модула, който отговаря за извличането на автомобилни регистрационни номера под формата на текст от снимка. Той представлява API, използващо съвременната технология FastAPI и е написан изцяло на Python. Приложно-програмният интерфейс е предоставен в удобната за скалиране форма на Docker контейнер.

 
Помогна ли ви някой в процеса на разработване?

Йордан: Бих искал да благодаря на моя баща, който винаги ми е помагал и ме е подкрепял. Той ми помогна изключително много с хардуерната част на проекта като ми подсказваше какви компоненти трябва да използвам за измислянето на електронната схема. Също така, бих искал да благодаря и на моя ръководител – Донка Симеонова за нейните съвети, без които едва ли щях да успея.

 
Какво ви научи работата по проекта?

Йордан: Научих невъобразимо много неща при работата по проекта. Подобрих уменията си с Linux, който е неизменна част от работата на един уеб разработчик. Научих се да конфигурирам Nginx и да го използвам за разпределяне на натоварването на няколко сървъри и  с тази технология да хоствам няколко сайта вкъщи. Научих някои техники в сферата на компютърното зрение и технологии като FastAPI, OpenCV, Google Tesseract OCR, Docker и Flutter.

 
Участвали ли сте и в други състезания преди НОИТ?

Йордан: Да, преди две години спечелих второ място на хакатон, организиран от РУ “Ангел Кънчев” и няколко ИТ компании, два пъти участвах и на НТИТ “Джон Атанасов”, като тази година се класирах на 5 място. Провалът беше стимул за мен и изпълних всички съвети на журито, направих множество подобрения в почти всички модули и изглежда, че трудът ми си заслужаваше. Дори и да не бях лауреат на НОИТ, знанията придобити при работата по проекта щяха да са достатъчна награда за мен.

 
А бихте ли дали някакъв съвет на хората, които ще участват в НОИТ следващата година?

Йордан: Съветът ми е да изберат достатъчно комплексна тема, по която да работят, да използват съвременни технологии и най-важното – да работят по проекта си с желание и страст, която да ги тласка към нови знания.

 

Какви технологии бихте искали да пробвате и разучите?

Йордан: Целите, които съм си поставил за лятото включват изучаването на изкуствен интелект (Tensorflow и др.), penetration testing с Kali Linux, blockchain и други интересни неща, с които непременно ще се сблъскам в процеса на учене.

 

Какво искате да учите? Избрали ли сте университет и специалност?

Йордан: Поставих си като цел преди около две години да бъда приет в СУ без изпит с резултат от НОИТ, без дори да осъзнавах колко висока, всъщност, е целта, която съм си поставил. Вътрешно в себе си знаех, че вероятността за провал е огромна, но това не ме спираше да работя по постигането на целта си. Избрал съм специалността “Компютърни науки” към ФМИ.

 
За какво мечтаете?

Йордан: Мечтая един ден да бъда висококвалифициран и уважаван специалист с добра кариера и да творя нови неща, подобряващи качеството на живот на обикновения човек.

 

Екипът на Телебид Про пожелава на Йордан да не спира да вярва в себе си. 

Денис Исметов – “Да се бориш до край”TelebidPro nagradi Denis Ismetov na NOIT 2021 sus specialna nagrada za proekta mu Energy Path“Конкуренцията във финтех сектора все повече ще се изостря”