“Конкуренцията във финтех сектора все повече ще се изостря”

10/08/2021

Копираме едно интересно интервю с Тодор Сбирков – СОО на TelebidPro, който бе поканен от DevStyleR да сподели мнението си за Fintech сектора.

Източник: https://devstyler.bg/blog/2021/08/12/konkurentsiyata-vav-finteh-sektora-vse-poveche-shte-se-izostrya/

 

Тодор Сбирков работи повече от 15 години в областта на Софтуерната индустрия и се определя като финтех фен. По образование е Master of Business Administration и Master of Science, обаче опитът му в ИТ сектора го е насочил към различни направления като разработка на софтуер, Business Development, Software Project Management и FinTech.

 

Кои са трендовете на финтех пазара в момента?

Финтех пазарът се развива бързо в областта на кредитирането и разплащанията. Те са двигателят, който движи сектора. Виждаме как с всяка година плащанията стават все по-бързи и евтини. От друга страна е бързото развитие на различните инвестиционни платформи, които вече са толкова достъпни, че всеки човек с няколко клика може да инвестира в каквито активи иска и разбира се, не на последно място е вълната на блокчейн технологията и в частност криптовалутите, които изригнаха през последните 6 месеца.

И вероятно тази тенденция ще продължи и през следващите години в контекста на нарастващата дигитализация и нарастващото търсене на online финансови услуги вследствие на COVID кризата, която ускори процесите на цифровизация.

 

Как определяте развитието на българския финтех пазар в последните години и на какво се дължи то?

В България следваме световния тренд, макар и с малко забавяне. Последните години на пазара навлезнаха големи компании от банковия, небанковия и телекомуникационния сектор, което позволява финансовите услуги да станат все по-масови.

 

Къде се намира България на световната Fintech сцена, като качество на компании, иновации и технологии?

Вярвам, че финтех пазарът в България набира скорост. Въпрос на време е, защото има инвеститори, които са готови да инвестират …, но си мисля, че е необходимо малко по-силно “лепило”, което да свързва различните общности – инвеститори, софтуерни компании, маркетинг специалисти, интересните идеи и хората, които могат да изведат продуктите на големите пазари.

 

Може ли в България да станем свидетели на финтех “unicorn” и какви биха били определящите фактори за това?

Би могло, разбира се. За всеки участник във веригата факторите са различни. Например за една финансова институция, която има идеи, финансиране и контакти, може да й липсва know-how в областта на разработка на софтуер и софтуерни продукти. От друга странна, има отлични софтуерни компании, които имат know-how, но са заляти от поръчки и печелят добре, и не търсят предизвикателства или не им се рискува с нови проекти, или пък ако има горните два компонента, липсва управленският опит и маркетинг специалисти, които да изстрелят продукта и т.н. Трябва повече и по-здраво “лепило”, което да залепи различните елементи на един продукт и ще се получи.

 

Кои са най-търсените финтех позиции на пазара?

Всички. Всяка позиция и звено са важни, и се допълват.

 

Кои са най-големите security предизвикателства пред Fintech индустрията и повишават ли те изискванията на софтуерната разработка?

Сигурността е критичен фактор в индустрията и тя е основен приоритет пред софтуерните екипи, но сигурността не е само в разработката. Тя е навсякъде. Скоростта, с която навлизат технологиите в ежедневието ни е толкова голяма, че хората нямат възможност да си изградят култура на ползване на различните услуги. И в това направление е едно от предизвикателствата пред сектора – как да се намери балансът между сигурността и функционалността на продуктите, така че те да останат сигурни, без това да затруднява потребителите.

 

Идва ли залезът на кеш разплащанията? Финтех услугите ли са причина за това?

Това е естествен процес. В западните икономики кешовите разплащания са малка част. Финтех услугите ускоряват този процес, особено с навлизането на все повече електронни алтернативи на кеш-а, които улесняват живота на хората.

 

Необходимо ли е банките да наваксват в своите услуги, така че да са конкурентни на финтех индустрията?

Банките по принцип са големи и консервативни институции, за тях е по-лесно да си купят отколкото да разработват нови решения, но съществува и обратният процес – големи финтех компании получават платежни и банкови лицензи или придобиват банки, което им позволява допълнително да развият бизнеса си. Виждаме и в България как през последните години набра скорост този процес на трансформация с навлизането на компании като Revolut, или с популяризирането на различни пасивни инвестиционни решения като Iuvo, Klear и др., които са алтернативи на банковите услуги.

 

Ако финтех пазарът преживява “бум” в момента, то може ли да се стигне до пренасищане на услугите и следователно до отлив на потребители за някои компании?

По-скоро си мисля, че когато дойде моментът с пренасищане, ще започне процес по окрупняване и потребителите ще преминат към тези услуги, които им дават повече възможности, но мястото за иновации винаги ще бъде свободно.

 

По какъв начин дейността на TelebidPro е свързана с FinTech сектора?

TelebidPro е продуктова софтуерна компания, разработваща платформи и продукти за клиенти от цял свят.

Компанията е специализирана в разработката на нови и интегрирането на готови компоненти в продуктите на клиентите.

Фирмата притежава софтуерна сървърна платформа – TBPro, в която са вложени десетки хиляди часове инженерен труд. Платформата съдържа готови компоненти, които биха могли да бъдат интегрирани във всеки продукт на клиента, което улеснява и ускорява разработките на нови системи.

Например при разработката на една от големите европейски peer-to-peer платформи за споделено инвестиране – iuvo, успяхме да пуснем работещ вариант на платформата за няколко месеца, като в този срок са включени и процесът на проучване и анализ, проектиране, сформиране на екип, интеграции с външни доставчици и оригинатори и т.н.

По този начин се намалява времето за достигане до пазара (time to market), а след пускането на продукта, разработката продължава с неговото скалиране и добавяне на нови функционалности в зависимост от нуждите на клиентите.

 

Кои са основните клиенти?

Фокусът ни са корпоративни клиенти, които искат да прототипират или да тестват пазара със собствени идеи и решения, в които те влагат конкурентните си предимства.

 

Как се създава успешна и стабилна с времето финтех компания? Необходимо ли е постоянно имплементиране на нови функционалности в услугата, така че да е конкурентна?

Всяка компания, която е базирала бизнеса си на софтуер, няма как да спре да го усъвършенства. Софтуерът също се “амортизира”, ако постоянно не бъде усъвършенстван и добавяни нови функционалности, съответната компания просто ще изостане и ще бъде изпреварена от конкурентите си.

 

Бихте ли направили прогноза – какво стои пред финансовите технологии и тяхното развитие в идните 5-10 години?

Конкуренцията във финтех сектора все повече ще се изостря, но вярвам, че тези компании, които инвестират в екипите си, в нови технологии и търсят най-добрия път, ще успеят.

Йордан Йорданов – Да не се страхуваш от предизвикателствата“Телебид Про” ЕООД подписа договор по процедура BG16RFOP002-2.089