Денис Исметов – “Да се бориш до край”

22/06/2021

Една от специалните награди на TelebidPro на НОИТ тази година получи – Денис Исметов, той е на 19 години и вече знае с какво иска да се занимава, има различни интереси в ИТ сферата и е мотивиран да преследва мечтите си. В следващите няколко реда той ни разказва повече за себе си, бъдещите си планове и цели.

 

Представете се с няколко думи – в кой клас сте, какво ви е интересно, какви технологии използвате, какво хоби имате … ?

Денис: Казвам се Денис Исметов на 19 години и тази година завършвам гимназиалният си етап на обучение в училище ПГМЕТТ „Христо Ботев“. Имам интереси в различни области: роботика, програмиране, електроника, микропроцесори, интернет на нещата, екология, образование  и др. Технологиите, с които се занимавам са PHP, JavaScript, C++(Processing), HTML, CSS и Python. Моето хоби е свързано с разработката на различни проекти обединяващи хардуерни и софтуерни науки. 

 

Разкажете повече за проекта и как се появи идеята за него?

Денис: „Energy Path“ е проект, който представлява пътека изградена от плочки, в които има вграден механизъм за генериране на електрическа енергия. Идеята е при преминаването на пешеходци по пътеката, да се генерира енергия, която да се използва за потребителски нужди и да допринася за опазването на околната среда.

Проекта се зароди преди по-малко от три година. Като основен фокус при разработката и формирането на идеята беше опазването на околната среда и намаляването на зловредните емисии, но същевременно да бъде и в помощ на човека.

 

Помогна ли ви някой в процеса на разработване? 

Денис: В процеса на разработване участваха моите преподаватели от гимназията и по специално инж. Иван Николов и инж. Недялка Йорданова, с помощта на които успях да реализирам първата версия на проекта и да се „зарибя“ в сферата на модерните технологии. Благодарение на тяхната упоритост – аз съм личност, която знае какво да учи и работи за вбъдеще.

 

Какво ви научи работата по проекта?

Денис: В процеса на разработване осъзнах, че за да успееш трябва да не се предаваш и да се бориш до край. А човек влага ли усилия, знания и труд, то след определено време – ще има видими резултати.

 

Участвали ли сте и в други състезания преди НОИТ?

Денис: Да, участвал съм! Участието ми е било в редица състезания, конкурси и хакатони. А това са част от наградите, които съм спечелил: Наградата „Отличниците на България“,  „Наградата на Шумен“ в раздел „Ученик в областта на професионалното обучение.“ Награда от търговска верига магазини „Bulmag“ – за “Съвременен будител 2019”, Национален победител в категорията „Инженеринг“ в Националното състезание „Търси се, кой е SUPER STEM в твоето училище 2018“; I-ва награда и специална награда от спонсорите на Национално състезание „Енергетиката и ние 2019“; Национално състезание „Електрониада“, Състезанието „Мога и зная как“, „Зелено възстановяване“ 2020, „Космонавтика 2021 – Уеб сайтове“ , „Финанси 2021“ и други.

 

А бихте ли дали някакъв съвет на хората, които ще участват в НОИТ следващата година?

Денис: Съветът, който бих им дал е: „Никога да не се предават, а да бъдат упорити и амбициозни личности“. Нека влагат замисъл в нещата, които правят….

 

Какви технологии бихте искали да пробвате и разучите?

Денис: Технологиите, които бих искал да изучавам са Python, Java, NoSQL, MySQL и JavaScript. Считам, че опорна точка ще ми бъде езикът Python, тъй като той е един от малкото програмни езици, който намира приложение в много области и смятам, че той ще бъде следващото ми стъпало за изкачване.

 

Какво искате да учите? Избрали ли сте университет и специалност?

Денис: Това с което желая да се занимавам е компютърно и софтуерно инженерство. Да, моят избор е направен и това е Технически университет – София, защото вярвам, че съм човек на практика и че там ще бъде моето място, а специалността е „Компютърно и софтуерно инженерство“.

 

За какво мечтаете?

Денис: Мечтата ми е да живея в модерен и технологичен свят, но той да не вреди на околната среда. 

 

Екипът на TelebidPro пожелава на Денис да продължи да следва своите мечти.

Георги Попов – “Да намериш себе си в програмирането”Georgi Popov sus specialnata nagrada na TelebidPro ot NOIT 2021Йордан Йорданов – Да не се страхуваш от предизвикателствата