Как да се подготвим за посещение на кариерно изложение – 5 съвета за студенти и ученици

22/06/2020

В TelebidPro като компания, която от дълги години участва в кариерни събития, имаме натрупани впечатления от това как посетителите се възползват или пропускат добри възможности и контакти.  

За това преди нашето участие в Кариерния форум на ФМИ на 23 и 24 юни, решихме да помогнем на студентите и учениците, които посещават кариерни изложения, като споделим няколко съвета как да вземат най-доброто за себе си от подобни събития. 

Може би не знаете, но кариерните събития изискват подготовка не само за компаниите, но и за посетителите. Предварителните усилия, които ще положите, за да се запознаете с компаниите и да определите вашите цели, са стъпка и дългосрочна инвестиция в бъдещата ви кариера. 

Ние в Телебид Про също гледаме на отношенията с нашите колеги в дългосрочен план и ежедневно инвестираме много време и усилия в обучение и трейнинг на всеки един член на екипа ни. Целта ни е да сме малък и висококвалифициран екип и се стараем да включваме в екипа ни колеги, с които гледаме в една и съща посока – разучаване на различни технологии, постояна квалификация и справяне с нови интересни проекти и предизвикателства. Истината е, че не търсим непременно опитни разработчици, а мотивирани млади хора с желание да се учат и да станат много добри програмисти и професионалисти. Ако искате да сте част от такъв екип, непременно разгледайте нашите отворени позиции за стаж и работа или можете да се запишете за онлайн интервю тук: http://bit.ly/2qvok1M.

Ето и нашите съвети как да се възползвате максимално от посещението си на кариерно изложение:

1. Поставете си ясна цел – защо отивате на кариерното изложение:

а/ за да проуча пазара и да се запозная с нови компании

б/ за да си харесам място, където да кандидатствам за стаж или работа

в/ за да събера информация за конкретна компания, която съм харесал отдавна и където искам да кандидатствам за стаж или работа

г/ и т.н.

Опциите могат да продължат до безкрай.

По-важното е обаче да знаете, че няма как да намерите нещо без да знаете какво търсите. Ако посещавате кариерно изложение, за да изберете място за стаж или работа, тогава трябва да си изясните каква точно работа търсите. Важно е да сте наясно в каква роля в IT екипа се виждате, с какви технологии искате да се занимавате, например JavaScript, Linux, SQL или какво време може да посветите на стаж или работа и т.н. Ако все още не знаете какво искате да работите, подгответе се да научите от компаниите по какви проекти работят, какви отворени позиции имат, какво инвестират в обучение и развитие на екипа си. Разберете какви са необходимите знания и умения за съответните позиции, за да може да изберете това, което ви е интересно и е подходящо за вас. Отделете време и си запишете две-три възможни цели на вашето посещение и след това се съсредоточете върху най-важната цел за вас в този момент.

2. Подгответе кратко свое представяне

Вярно е, че на подобно събитие се очаква вие да задавате въпроси, но бъдете готови и да отговаряте. Подгответе си кратко представяне за това  какво търсите – например стаж за програмист или DevOps, или Full Stack Developer. Бъдете готов да разкажете какво учите, от какво се интересувате и в каква област искате да се развивате. Също

добро впечатление прави, ако споделите за предишен ваш опит с проекти/задачи или технологии, например Python, PostgreSQL, Linux и т.н. Така контактите ви с компаниите ще бъдат много по-ефективни. Дори и да не носите свое CV, бъдете готови да разкажете за себе си и непременно запазете контакти на компаниите, с които говорите. Имайте предвид, че в повечето случаи сред представителите на компаниите има и технически лица, на които може да зададете и по-конкретни въпроси, така може да получите допълнителна информация. 

3. Проучете участващите компании предварително

Повечето събития предлагат предварителен списък на участващите компании. Намерете време и прочетете по нещо за всяка от тях. Вероятно част от изложителите вече са ви познати, но отделете време и научете нещо и за непознатите. Вижте в сайта им дали предлагат стаж, учебна практика, безплатни обучения, как са организирани тези дейности – например какво ще правите по време на стажа, ще имате ли ментор, как ще се обучавате и т.н. Проучете дали и как си партнират с вашето учебно заведение, по какви проекти работят. Така ще можете по-лесно да изберете къде да насочите вниманието си по време на събитието, а и прави добро впечатление, когато разговаряте с представителите на съответната компания и те разберат, че сте се подготвили предварително.

 4.   Подгответе си въпроси и говорете с компаниите

Може да ви се стори учебникарско, но си струва да си запишете няколко въпроса, които да зададете на място. Темите им ще зависят от вашите цели и могат да варират в широки граници. Може да се интересувате как и кога се случва приемът за стаж, колко време продължава, какви са възможностите стажът да прерасне в постоянна работа, по какви проекти се работи, предлага ли компанията възможност за текущо обучение и техническо сертифициране на служителите, кой въвежда и обучава новите попълнения, стажът предлага ли работа по реални проекти, как е структуриран екипът, та дори и колко мениджъри има в йерархията над един младши разработчик, например. Когато имате структуриран план с въпроси, много по-лесно ще можете да получите информацията, която търсите.

Дори и да имате първоначален шортлист от компании, които искате да посетите, не пропускайте възможността да поговорите и с такива, които са извън вашия списък. Може да се окаже, че непознати компании могат да ви предложат много по-подходящи за вас условия или по-предизвикателни проекти. За това, не пропускайте да зададете въпросите си и на тях.

5. Направете добро впечатление

Не пропускайте възможността да съберете контакти на представителите на компаниите.  Ако наистина се интересувате от възможностите за стаж или кариера, свържете се с тях след събитието и поискайте допълнителна среща, информация за свободните позиции или насоки как да кандидатствате. Ако носите свое CV или кратко представяне, може да го оставите на място и няколко дни след събитието да потърсите информация дали кандидатурата ви ще бъде разгледана. Като цяло записвайте си детайлите и се съобразявайте с тях в последващата комуникация с компаниите.

Надяваме се да сме ви били поне малко полезни и да намерите най-подходящия за вас път за професионално развитие. Ако имате въпроси или препоръки не се колебайте да се свържете с нас.

Успех!

ТУЕС ФЕСТ 2020 – Специални наградиTelebidPro TUES FEST uchastieTelebidPro NOIT NagradiЗа поредна година подкрепихме Националната олимпиада по информационни технологии и талантливите деца на България