Какво означава да си жури в битката за спечелването на един невероятен хакатон?

26/04/2023

Преди няколко седмици се проведе култовият хакатон Hack Tues, в който Телебид Про участва като спонсор, с ментори и с участие в журито. Колегите ментори помагаха на отборите да развият идеите си и да се справят с предизвикателствата. Тази година от екипа ни в журито учатваше Иван Иванов, който е системен инженер и тийм лидер.

Попитахме Иван за впечатленията му от тазгодишното състезание и какво би посъветвал бъдещите участници в подобни хакатони:

 
Какво е твоето впечатление като жури от тазгодишното издание на Hack TUES?

Най-напред искам да изкажа радостта си, че тазгодишното издание на Hack TUES се проведе на живо, а не в онлайн среда. Да, това е технологично събитие, което няма никакви пречки да се състои във виртуална среда, но цялостната атмосфера на събитието идва от събирането на много хора със сходни интереси и обединени от обща цел: хакатон. Срещаш се с познати, запознаваш се със специалисти, говориш си с организаторите и най-вече общуваш с онези младежи и девойки, които са надъхани и ти трябва да мотивираш още, за да ти бъдат колеги един ден. Припомних си как и аз съм бил млад и зелен стажант преди повече от 8 години и сега от дистанцията на времето все повече оценявам онези първи стъпки и основи, на които съм стъпил тогава.
На мен лично темата за сигурността (security) изключително много ми допадна, въпреки че имаше съмнения дали тази тема не е сложна за учениците. Но мисля, че темата е много актуална и всъщност дава на участниците достатъчно поле за изява, което се видя и от разнообразните им проекти.
Ние от Телебид Про всяка година участваме като спонсори и с ментори и жури в хакатона.
Лично аз имах удоволствието да бъда част от журито за четвърти път и съм много доволен от нивото, което показаха учениците. Разбира се, не всички решения бяха цялостни, някои бяха недовършени, но това е сладостта на хакатона: за малко време да покажеш работещ проект и все пак мисля, че отборите, които достигнаха на финала (където бях жури) се представиха страхотно.

 
Кои бяха най-интересните проекти, които видяхте като жури, и защо?

Естествено, че в основата на един проект за хакатон стои идеята. И аз съм щастлив да споделя, че отборите, които наблюдавах, имаха много смислени идеи. Идеи, за които може би е споменавано и преди, идеи, които може би ще станат реалност в следващите месеци и години, тъй като технологиите напредват със свръхбързи темпове.  Тези млади хора Участниците в хакатона показаха, че не просто могат технически да сглобят работеща услуга, а също така, че тази услуга би била полезна. Проектът на отбор 443 за проследяване на домашния любимец, на Exotic Whip за онлайн система за взаимопомощ, на Baladjinator за автоматизирана версия на Waze, която дори да ти показва дупките по пътя (полезно за България). Да, всеки от тези проекти имаше несъвършенства, но това е нормално. Важни са мотивацията, дисциплината, идеята, опита за реализация..

 
Като човек с опит в хакатони, какви са най-честите трудности, които срещат участниците и какви съвети би дал на тези, които планират да участват в подобни хакатони за първи път?

Трудностите най-често идват, когато учениците използват технологии, които изобщо не познават просто защото понякога не знаят как работят те и за какво се използват. Например няма смисъл да използваш blockchain за алармена пожарна система, затова ние в Telebid Pro постоянно пробваме нови технологии с цел да знаем кога и какви технологии да използваме. Това е в принципите на компанията. Все пак хакатоните са точно за това: да научиш нещо ново и да пробваш да го използваш. Има отбори с опит, които знаят кои технологии биха им били от полза, но има и нови отбори (особено от по-малките класове), които използват дадени технологии за първи път и е съвсем очаквано да не бъдат сигурни в това, което правят. Но пък с помощта на менторите и съветите на журито това ще им бъде безценен опит да продължават да се развиват и да разучават технологиите, които са избрали и които са им интересни.
Като човек, който няколко години подред е жури, бих дал следния съвет на младите хора: да се фокусират да покажат нещо работещо с 2-3 функционалности, отколкото да се впускат в множество функционалности и после да покажат недовършен проект с неработещо демо. Също така да пишат свой код, за да се учат. Най-лесно е да вземеш готови библиотеки и да покажеш нещо. И за това ще дойде време да ползваш само чужди библиотеки, но това идва по-натам във времето 😀

 
Какви съвети би дал на участниците, които искат да се занимават с киберсигурност …?

Сигурността и по-точно киберсигурността е сложна материя, защото изисква комплексни знания и умения. За мен лично това е не само най-важната тема, но и най-интересната. В Telebid Pro изключително много ценим сигурността на системите ни. Отделно използваме системи за одитиране на сесии, VPN тунели, криптирани файлови системи на сървърите и други.
Повечето отбори вече са били на няколко хакатона и да направиш сайт или login страница им е познато и лесно. Но да мислиш на ниво сигурност изисква допълнителна подготовка. Изисква да знаеш, че всичко, което правиш, може да бъде подложено на кражба, хакерска атака или нанасяне на вреда. И трябва да се спазва основния принцип: всичко трябва по подразбиране да бъде затворено (блокирано) и след това да се отваря (whitelist) само нужното. Лесно е да се напише код, който работи, но по-трудно е този код да има добър error handling и качествено security.
Според мен лично не само в техническите специализирани училища, а и в общообразователните училища трябва да се намерят качествени кадри (учители, експерти, специалисти), които да говорят за киберсигурност, защото все още по новините чувам за млади хора между 20 и 30-годишна възраст, които биват измамени със social engineering, а какво да мислим за техните акаунти, пароли, мейли и т.н. Нещо от последните седмици: десетките сигнали за бомба в училища непосредствено преди изборите всъщност е красноречив пример за това, че един случайно изпратен мейл от неоторизиран домейн може да затвори училище за един ден 🙂

***

Телебид Про е софтуерна продуктово-ориентирана компания, специализирана в разработване на бизнес системи и софтуер, които изграждаме от идея до завършен продукт. Разработваме водещи световни продукти, собствени и за наши партньори в България и чужбина. Мисията ни е насочена към добавяне на стойност към бизнес целите на клиентите ни чрез консултиране, проектиране, интегриране и внедряване на нови технологични решения. Ключово за дейността ни е поддържането на висококвалифициран екип. Гордеем се с нашата екипна култура, която насърчава отворената комуникация и обмяната на мнение между колегите в екипа ни.

 
 
TelebidPro подкрепи Национална Олимпиада по Информационни технологии 2023TelebidPro: Активен участник и алфа спонсор на TUES Fest 2023