HackTUES Security: Сигурност за всеки

28/03/2023

За осма поредна година Telebid Pro беше алфа спонсор на емблематичния ученически хакатон Hack TUES, който се проведе от 8.03. до 11.03.2023 в София Тех Парк, форум “Джон Атанасов”.

 

Повече за Hack TUES

Hack TUES е единственият хакатон в България, организиран от ученици за ученици. Участниците в състезанието се разделят на отбори до 5 човека и имат 3 дни да разработят свой софтуерен или хардуерен проект. Темата на хакатона се определя от организаторите, а състезателите имат свободата да използват каквито технологии решат, като по време на работата им помагат ментори с голям професионален опит.

Hack TUES се провежда за пръв път през 2015 година и от тогава се превръща в традиция за училището. Тази година участваха над 280 ученика, разделени в 63 отбора, а темата на хакатона беше “Security”. Тя беше обявена пред участниците по време на откриването на състезанието като подтемите й бяха:

  • Data Security
  • IoT & Smart Home Security
  • Physical Security
  • Security by Design
  • Sport Security

 

Telebid Pro в подкрепа на Hack TUES

След откриващата церемония работата на отборите започна и те имаха 2 дни, за да разработят своите идеи. Трима от колегите ни – Симо, Боян и Боян бяха ментори на отбори и им помагаха да развият идеите си и да ги реализират.

Нашите колеги Иван и Момо бяха жури във финалите и полуфиналите, като също играха важна роля в оценяването на проектите и избирането на отбори, на които да връчим специални награди от Telebid Pro. Изборът беше много труден, защото имаше много фантастични проекти и отбори, които заслужаваха да бъдат отличени. В крайна сметка тяхното внимание беше привлечено от два от отборите, които достигнаха финалната фаза – “Балажинатор” и “TtT” и те получиха нашите награди, с което се надяваме да ги поощрим и мотивираме да продължат да развиват уменията си в областта на технологиите.

 

Telebid Pro и TUES: едно страхотно партньорство

Telebid Pro има специална връзка с ТУЕС, защото голяма част от екипа ни са възпитаници на училището и още от 12 клас са започнали професионалния си път във фирмата. С радост всяка година подпомагаме събитията, които училището организира – Hack TUES и ТУЕС Фест. Също така посрещаме ученици на летни практики при нас, като така им помагаме да надградят уменията си по-бързо и да разгърнат потенциала си. Вярваме, че те са бъдещето на IT сектора! Компанията е спонсор и на АзТУЕС. Организацията обединява бивши и настоящи възпитаници на училището и поддържа общността на туесарите. Основана през 2014 година, днес тя има повече от 1000 човека. АзТУЕС е един от главните двигатели на всички събития, които се организират от ТУЕС.

 

Кои са победителите в Hack TUES 2023?

В официалното класиране първо място грабна отбор “4090”. Те представиха система за генериране на phishing атаки вътрешно в дадена организация, която има възможност да имитира речта на конкретни лица от организацията на 2 нива на разговор – официален и неофициален, както и на различни теми, посредством модел за обработка на естествени езици и анализ на предходна комуникация.

 

 

 

 

На второ място се класира отбор “False Positive”, който представи уеб приложение, което поставя потребителя на мястото на хакер, успял да влезе в чужд компютър. Целта му е да изпълни серия от задачи – например да открадне паролата за имейла на собственика на лаптопа, за да разбере какво може да се случи и с неговия компютър, ако не защитава данните си достатъчно добре. Всяка такава задача завършва със 

страница за изводи.

 

 

 

Третото място заеха “Баладжинаторите”, чийто проект имаше за цел да даде в реално време състоянието на пътната настилка по пътищата.

Ние от Телебид Про също бяхме подготвили специални награди за два от отборите, които ни впечатлят най-силно – “Баладжинаторите” и “TtT”.

 

Поздравяваме всички отбори за представянето!

 

 

 

За организаторите и целия ентусиазъм на света

За да бъде едно събитие успешно, винаги има екип от хора, които работят невидимо зад кулисите, за да се погрижат всичко да протече гладко и по план. Искаме да изразим нашата благодарност към организаторите на Hack TUES и всички ученици, които участваха в организацията на това страхотно събитие. Без техния ентусиазъм и всеотдайна подкрепа, състезанието нямаше да бъде толкова вълнуващо и успешно!

Благодарим ви за страхотната работа, която свършихте!

 

Специалната ни програма за туесари

В Telebid Pro разбираме, че кариерното развитие е ключът към успешната професионална реализация. Затова сме разработили специална програма за кариерно развитие за учениците на ТУЕС, която им дава възможност да разгърнат своите умения и да получат практически опит, с което да се развият в професии като Full-Stack Developer, Backend Developer, Systems & Security Engineer, QA, Product Manager и други. Програмата включва възможности за практика, платен стаж или работа, като участниците могат да разчитат на подкрепата на нашите висококвалифицирани ментори и солидната ни експертиза в софтуерното разработване.

 

Телебид Про в подкрепа на талантите на България

Ние разбираме, че образованието и кариерното развитие са ключови за успеха на младите професионалисти в IT сектора. Затова Телебид Про инвестира в образованието и развитието на младите хора, като организираме стипендиантски програми, обучения, тренинги, стажове, workshops и лекции, с цел да им помогнем да придобият необходимите знания и опит за успешната им кариера в технологичния сектор. Ние сме горди да бъдем спонсор на множество хакатони, състезания и други събития като Hack TUES, Националното състезание по компютърни мрежи, Националната олимпиада по информационни технологии (НОИТ) и много други, като нашата цел е да насърчаваме и подкрепяме старанието на младите таланти. Защото вярваме в тях!

 

Meet the team: GeorgiTelebidPro подкрепи Националното състезание по компютърни мрежи