HackTues GG и Отбор Мечо Пух – мед, динозавър, костенурка, мечка

02/04/2021

От 11 до 14 март в изцяло онлайн формат се проведе емблематичният HackTues GG.

Искаме да ви запознаем с момчетата от отбор Мечо Пух, които спечелиха нашата първа специална награда. Зададохме им няколко въпроса за хакатона и за тях самите. Запознайте се със Стоян, Александър, Стефан и Кристиян, които освен съотборници са и съученици, и един от най-силно представилите се отбори на хакатона. Проект Verda, с който впечатлиха журито и екипа ни, е чатбот, който с помощта на машинно самообучение помага на потребителите да научат повече за заобикалящите ги екологични проблеми и как да ги разрешат.

Представете се с няколко думи – в кой клас сте, какво ви е интересно, какви технологии използвате, какво хоби имате … ?

Стоян: В момента съм 11 клас в ТУЕС. Интересно ми е да откривам нови неща. Опитвам се да си докажа сам дадената формула или алгоритъм, а не да я получа наготово от учебник или учител. Като технологии в програмирането – още не съм решил коя ми е любима и коя ще използвам за в бъдеще, но за момента имам интерес към C, C++, python и java. Какво хоби имам – ами обичам зимните спортове, но точно определено хоби… нямам, често ги сменям.

Александър: 11 клас, харесвам да използвам Python и искам да се занимавам с музика и програмиране.

Стефан: Аз съм 11 клас в ТУЕС. Харесвам да се занимавам с IoT, но езиците от ниско ниво не са ми най-любимите. Предпочитам езици от по-високо ниво от тип Java и Python. В свободното си време се занимавам с музика.

Кристиян: Единайсетокласник от ТУЕС. Обичам да се въвличам във всякакви интересни технологии и да ги използвам за разработка на интересни проектчета. 

Любимите ми технологии са С, С++, Python и Rust. Също така харесвам да чета фентъзи и научна фантастика, да слушам хубава музика и да пиша код :).

Къде срещнахте най-големите предизвикателства по време на работата по проекта ви?

Стоян: Предизвикателства… не познавам тази дума :). Шегувам се естествено! Имаше трудности, но само на ниво работа по проекта (дали този модул ще работи, защо не работи на български, как да направя слайдшоу на заглавната страница, защо алгоритъма не тръгва след цял ден дебъгване).

За мен беше облекчение, че нямаше нито един междуличностен конфликт.

Александър: когато трябваше да използвам нови технологии и да ги науча на момента

Стефан: Най-трудно беше началото, когато не знаехме изцяло какво трябваше да правим и на какъв език. Тогава загубихме почти половин ден за разучаване на технологии и измисляне на идея.

Кристиян: Бих казал, че началото беше най-сложно. Избирането на подходяща идея и изкристализирането на детайлите в началото ни затрудни. Въпреки това, веднъж набрали скорост, разработката мина като по вода (с много трасиране и дебъгване, но въпреки това – като по вода 🙂  

Кой беше най-забавният момент за вас от Hack Tues GG?

Стоян: Последната вечер трябваше да се случи всичко (както винаги става). Бяхме козирувани аз и Стефан да сглобим питонската част с алгоритъма и сайта, затова останахме в офиса(всъщност не знам дали някой от нас е споменал, но през цялото време се събирахме и работехме в един офис). Понеже към 1 часа вечерта Крис (той преборваше съня от у тях си) успя да открие последния exception, който не хващаме, аз да оправя до към 1:30 един проблем с json-а и алгоритъма тръгна (не беше за вярване). 

Така, вече официално, аз и Стефан започнахме работа по свързването. Минаваше времето, но посред 3 часа сутринта (реално навън беше тъмна доба) Стефан изплашено ми прошепна “Хей, чу ли нещо?”. Бяхме сами в една голяма офис сграда (имаше СОТ!!) и лесно на човек можеше да му се причуе някакъв шум. 

Този момент ми се е запаметил доста ясно от целия хакатон. Дали, защото не чух нищо или защото Стефан отиде да провери и аз останах сам за известно време… Не знам, но не открихме нищо необичайно.

Стефан: Последната вечер се наложи да свързваме алгоритъма със сайта. Както и да добавим text to speech и speech to text. Естествено нещата нямаше как да тръгнат от начало, но в крайна сметка в 3 часа през нощта аз останах без работа, докато Стоян се опитваше да подкара google speech api-то. И точно в момента, когато всичко тръгна, api-то спря да работи. Започнахме да се чудим какво става и чак след половин час (безсънието наистина ни се отразяваше) видяхме, че api-то може да се използва само 40 пъти за месец (ако си платиш, може да го използваш безкрайно, разбира се, но ние не искахме да плащаме за 2 дни). Затова си намерихме безплатен еквивалент и го заменихме.

Кристиян: Най-вероятно това е времето, в което тествахме чатбота и той изкарваше “грешен” отговор. С фразите, с които отговаряше определено успяваше да ни разведри и развесели, въпреки напрежението от наближаващия краен срок.

Какво научихте от хакатона?

Стоян: Понякога нещата тръгват, макар и в последния момент.

Александър: работа в екип и малко js + jQuery

Стефан: Работата от вкъщи със сигурност не е еднакво продуктивна от работата в офис.

Кристиян: Като се замисля по време на събитието комбинирахме много нови за нас неща и резултатът е съвкупност от много нови знания – от организираност, нови технологии, работа в екип и още много други. Също така да не забравяме и конструктивната критика отправена ни от журито по време на двете представяния.  

Ще развиете ли вашия проект допълнително и ще се включите ли с него на TUES FEST 2021? Какъв е плана?

Стоян: Ще се включим в TUES FEST, определено. Плана, ще го измислим утре (буквално).

Стефан: Със сигурност ще се включим, като плана е да подобрим дизайна основно.

Кристиян: Определено сме ентусиазирани да се включим с него в още едно туесарско събитие. Като цяло чатбот системата може да бъде развита по много различни начини – да обогати “знанията” си за екология, да се поддържа на различни платформи (discord или viber бот, приложение за телефон), а защо не и да се превърне в цяло семейство чатботове, които да “специализират” в различни области от ежедневието (чатбот учител по сладкарство например :).

Ако вашият отбор е животно, какво би било то? А всеки от вас? :))

Стоян: Мечка, а аз съм животното “мед”.

Александър: панда, а аз съм динозавър

Стефан: Нашият отбор за мен е като ястреб – цели се високо и много лесно може да падне, но с помощта на ловкост и координирани движения се задържа във висините. А аз бих се оприличил на мечка.

Кристиян: Според мен като цяло отборът трябва да бъде определен като мечка – настървена за нови постижения, но и наслаждаваща се на наградата гърне мед. В индивидуален план може би бих определил себе си като костенурка.

Какви технологии бихте искали да пробвате и разучите през следващата година?

Стоян: Всяка, която би допринесла за цялостно ми развитие в областта на софтуерното инженерство.

Александър: JavaScript

Стефан: Иска ми се да науча не толкова нова технология, а методика на работа, която да използвам в бъдещата си професионална среда.

Кристиян: Всяка, която би допринесла за цялостно ми развитие в областта на софтуерното инженерство. Ако трябва да избера една конкретна, това най-вероятно ще е Rust.

В какво направление бихте искали да се развивате като програмисти … Frontend, Backend, Full Stack, DevOps, Embedded или др.?

Стоян: Нямам идея още, предполагам скоро ще разбера.

Александър: Backend или системен програмист

Стефан: Все още се чудя, но смятам, че ще се насоча към backend или embedded

Кристиян: Backend

От екипа на TelebidPro благодарим на момчетата от отбор Мечо Пух, че споделиха преживяванията си от хакатона с нас и им пожелаваме успехи!

Специалните наради на TelebidPro в Hack TUES GGTelebidPro’s team – Павлин Николов (Пав): Най-ценният урок ми беше, че нищо не идва наготово