Йоан Джелекарски – за дипломната работа и предизвикателствата …

16/07/2022

Запознайте се с Йоан Джелекарски – наскоро той отлично защити дипломната си работа, която разработи с помощта на дипломен ръководител от нашия екип – Павлин Николов. В следващите редове Йоан ни разказва повече за дипломната си работа и предизвикателствата, с които се е срещнал.

Разкажи ни малко за себе си

Здравейте, аз съм Йоан Джелекарски и тази година завърших специалност “Компютърни мрежи” в ТУЕС към ТУ-София.

Как избра тема за дипломната работа?

За избора на темата за дипломната работа ми помогнаха хората от TelebidPro и по-конкретно моят дипломен ръководител Павлин Николов, който също е завършил ТУЕС. При първоначалните срещи в офиса на фирмата ми помогнаха да си избера областта и с времето все повече конкретизирахме, докато не се оформи крайната тема и задание – Zabbix мониторинг система с load balancing. Избрахме технологии, с които фирмата има опит и могат да ми бъдат полезни: Debian, Zabbix, Nginx, PostgreSQL, Python и доста други.

Разкажи повече за твоя проект.

Проектът е предназначен за наблюдение на голям брой сървъри по оптимален начин. Той представлява мониторинг система, която се състои от няколко сървъра, между които се извършва балансиране на натоварването. Тя има отчетен модул, който праща дневни отчети и е интегриран с Discord чрез бот, който позволява да се генерират персонализирани отчети.

Какво ново научи докато разработва дипломната си работа?

В процеса на разработка на дипломната работа научих много с помощта на дипломния ми ръководител и менторите от Телебид Про. От конкретиката на използване на отделни технологии до абстрактното разбиране за работа по такъв голям проект.

Какви предизвикателства срещна при писането на дипломната работа и как се справи с тях?

Най-трудното беше да се намери време за писане на документация, а и за оформяне на всеки детайл от проекта, заради многото предмети в училище. Справих се с помощта на моя дипломен ръководител Павлин, който насочваше усилията ми в правилните посоки за максимална ефективност.

Как мина защитата на дипломната работа?

Защитата мина много добре. По думи на мои съученици е изглеждало все едно не съм бил притеснен ни най-малко. От държавната изпитна комисия ми задаваха много въпроси, но аз се справих отлично.

Какъв съвет би дал на себе си преди 2 години?

Бих се посъветвал да присъствам на дипломна защита от предния випуск, за да съм по-подготвен или поне да знам по-добре какво ще се случи.

Как се развиват и изграждат IT уменията в екипа на TelebidPro?TelebidPro Лятна IT Практика