TelebidPro Лятна IT Практика

20/07/2022

За поредна година ние от TelebidPro организирахме Лятна IT Практика — тренинг програма за ученици, завършили поне 11 клас или за студенти до 2-ри курс, обучаващи се в специалности в сферата на информационните технологии. 

Тренингът беше с основен фокус върху практически задачи, съобразени с индивидуалното ниво на участниците. Всички, включили се в програмата, работиха самостоятелно върху поставените задачи и ежедневно получаваха задълбочена обратна връзка от старши експерти в компанията, които бяха и техни ментори.

По време на практиката участниците придобиха реален опит в различните етапи и роли в процеса на разработка на софтуер, както и развиха умения за комуникация, самостоятелна работа и работа в екип, и други soft skills. Ето какво казват и някои от участниците в нашата практика:

Данаил Йорданов: По време на практиката ми беше възложена задачата да разработя онлайн магазин. Технологиите, които избрах, бяха тези, с които се чувствах най-сигурен: Python, Django, JavaScript, JQuery, SQLite3. Проблемите, които срещнах бяха свързани с по-сложните query-та към базата данни и оптимизацията им, защото едно от условията беше всичко да работи възможно най-бързо с голям обем от данни. Менторите бяха много отзивчиви и ме насочваха  как да решавам проблемите, с които се сблъсквам. Най-интересното от практиката бяха code review-тата, защото чрез тях можех да видя реални проблеми и как менторите предлагат решението им, по този начин научих нови неща и се докоснах до реалната работна обстановка. Също така се включих в подготвянето и презентирането на lightning talk на тема: Productivity tips”

Симеон Димитров: “Бях на двуседмична практика в Телебид Про, работих по задача, която беше свързана с писането на скрипт на Python за мониториране на данни от Linux операционната система, като направих и MySQL база от данни, в която научих някои от основните команди за работа с бази данни. Задачите ги определяхме заедно с менторите чрез разговор, в който им разказах какви знанията имам и какви са интересите ми. Всеки ден моят ментор проверяваше задачите по които работя. Той е бивш ученик на ТУЕС, затова знаеше какви технологии съм изучавал в училище и ме насочваше как по най-добрия начин да се справям със задачите. Едно от най-интересните неща беше вътрешната практика за “Linux & DevOps за Програмисти”, на която присъствах заедно със стажантите от фирмата. Включих се в Lighting talk, на който разказвах за протокола “SNMP.”

Вярваме, че практиката е чудесна възможност за учениците и студентите без опит, които искат да започнат да изграждат трудови навици и да се учат да комуникират в екип, както и да приложат на практика натрупаните в училище или университет теоретични знания, защото това е шанс за естествен старт на кариерното им развитие.

Телебид Про е компания, ангажирана към обществото, така че за нас организирането на подобни програми е инвестиция в бъдещите IТ специалисти на България. Чрез тях също така допринасяме за развитието на образованието в сферата на технологиите и допринасяме за изграждането на нови умения в хората, които правят първи стъпки към своята кариера. 

Йоан Джелекарски – за дипломната работа и предизвикателствата …Никола Илиев – Ние се учим винаги, всеки ден, и няма как да знаем всичко