Съвети как да се подготвим за посещение на кариерно изложение …

13/10/2022

Екипът на TelebidPro от дълги години участва в кариерни събития, затова искаме да споделим няколко съвета как посетителите да се възползват или да не пропускат добри възможности и контакти.

Може би знаете, че кариерните събития изискват подготовка не само за компаниите, но и за посетителите. Дългосрочна инвестиция в бъдещата ви кариера са предварителните усилия, които ще положите, за да се запознаете с компаниите и да определите вашите цели.

Ето и нашите съвети как да се възползвате максимално от посещението си на кариерно изложение:

 

1. Поставете си ясна цел – защо отивате на кариерното изложение:

а/ за да проуча пазара и да се запозная с нови компании

б/ за да си харесам място, където да кандидатствам за стаж или работа

в/ за да събера информация за конкретна компания, която съм харесал отдавна и където искам да кандидатствам за стаж или работа

г/ друго

Ако посещавате кариерно изложение, за да изберете място за стаж или работа, тогава трябва да си изясните каква точно работа търсите, в каква роля в IT екипа се виждате, с какви технологии искате да се занимавате, например JavaScript, Linux, SQL и какво време може да отделяте за стаж или работа.
Ако все още не знаете какво искате да работите, подгответе се да научите от компаниите по какви проекти работят, какви отворени позиции имат, какво инвестират в обучение и развитие на екипа си. Разберете какви са необходимите знания и умения за съответните позиции, за да може да изберете това, което ви е интересно и е подходящо за вас. 

 

2. Подгответе кратко свое представяне

Вярно е, че на кариерните събития се очаква вие да задавате въпроси, но бъдете готови и да отговаряте. Подгответе си кратко представяне за това  какво търсите – например стаж за програмист System Engineer, Software Tester, Technical Support, Talent Manager или Full Stack Developer. Бъдете готов да разкажете какво учите, от какво се интересувате и в каква област искате да се развивате.
Споделете и за предишен ваш опит с проекти/задачи или технологии, ако имате такъв. Така контактите ви с компаниите ще бъдат много по-ефективни. Дори и да не носите свое CV, бъдете готови да разкажете за себе си и непременно запазете контакти на компаниите, с които говорите. Имайте предвид, че в повечето случаи сред представителите на компаниите има и технически лица, на които може да зададете и по-конкретни въпроси, така може да получите допълнителна информация.

 

3. Проучете участващите компании предварително

Повечето събития предлагат предварителен списък на компаниите, които ще са на изложението. Намерете време и прочетете по нещо за всяка от тях. Вероятно част от изложителите вече са ви познати, но отделете време и научете нещо и за непознатите. Вижте в сайта им дали предлагат стаж, учебна практика, безплатни обучения или тренинги, как са организирани тези дейности – например какво ще правите по време на стажа, ще имате ли ментор, как ще се обучавате и т.н. Проучете дали и как си партнират с вашето учебно заведение, по какви проекти работят. Така ще можете по-лесно да изберете къде да насочите вниманието си по време на събитието.

 

 4.   Подгответе си въпроси и говорете с компаниите

Хубаво е да си запишете няколко въпроса, които ви се струват важни и да ги  зададете на място. Темите им ще зависят от вашите цели и могат да варират в широки граници. Примерни въпроси:

  • Как и кога се случва приемът за стаж?
  • Колко време продължава?
  • Какви са възможностите стажът да прерасне в постоянна работа?
  • По какви задачи се работи?
  • Предлага ли компанията възможност за текущо обучение и техническо сертифициране на служителите?
  • Кой въвежда и обучава новите попълнения?
  • Стажът предлага ли работа по реални проекти?

Когато имате структуриран план с въпроси, много по-лесно ще можете да получите информацията, която търсите.

Дори и да имате първоначален лист от компании, които искате да посетите, не пропускайте възможността да поговорите и с такива, които са извън вашия списък. Може да се окаже, че непознати компании могат да ви предложат много по-подходящи за вас условия или по-предизвикателни проекти. За това, не пропускайте да зададете въпросите си и на тях.

 

5. Направете добро впечатление

Съберете контакти на представителите на компаниите.  Ако наистина се интересувате от възможностите за стаж или кариера, свържете се с тях след събитието и поискайте допълнителна среща, информация за свободните позиции или насоки как да кандидатствате. 

Надяваме се да сме ви били поне малко полезни и да намерите най-подходящия за вас път за професионално развитие. Ако имате въпроси или препоръки не се колебайте да се свържете с нас.

Успех!

Какво (ще) се случи в TelebidPro през септември и октомври?TelebidPro Подкрепи като Спонсор OpenFest Bulgaria 2022