TelebidPro supports Open Fest 2023

25.10.2023

За поредна година Telebid Pro беше спонсор на най-интересната българска конференция, посветена на свободния софтуер и свободното споделяне на знания – Open Fest Bulgaria. Събитието събра фенове, създатели и поддръжници на open source технологиите. Ние от Телебид Про сме специализирани в познаването и използването на Open Source проекти като: Linux, Debian, Rust, Node.js, PostgreSQL, Redis, Nginx, Perl и др. Постоянно експериментираме, тестваме и разширяваме обхвата на технологиите, с които работим.

Като част от програмата на Open Fest и тази година нашите колеги Иван и Боян проведоха лекция и workshop

Лекцията е на тема „Nginx performance мониторинг“, която е част от по-голямата картинка, която включва нашата работа в TelebidPro и усилията ни за развитие на един от основните ни продукти свързан с AI Predictive Cloud Monitoring – Dvorg. Тя раглежда Nginx reverse proxy upstream мониторинг: следене на бавни заявки, разследване на забавяния между Nginx и upstream сървъра, конфигуриране на open-source модула Nginx-module-vts за детайлен мониторинг на Nginx reverse proxy.

Workshop на тема: “Systemd: servcies, D-Bus API, analysis”, който демонстрира разлчини systemd utilities (systemctl, analyze, cgls, cgtop). Socket management чрез systemd. Сетъпване на systemd timers. Анализиране на стартирането на сървиси при boot и преглед на зависимостите между сървиси. Използване на инстанцирани сървиси. Мониторинг на използван ресурс от сървиси и управление на сървиси чрез D-bus.

Ние вярваме в Open Source културата и се стараем да допринасяме за нейното популяризиране в IT общността, затова се радваме, че и тази година фирмата беше сонсор на OpenFest.

TelebidPro: Търсим и подкрепяме талантаTelebid Pro подкрепя младите таланти на НЕТИТ “Джон Атанасов”