Soft skills for IT people

28/9/2021

Ние от TelebidPro вярваме, че успешният екип трябва да е изграден от квалифицирани и добре стиковани специалисти. Затова се стремим всеки от нас да развива както техническите си умения, така и своите soft skills, за да работим максимално добре както самостоятелно, така и в екип.

В следващите редове ще ви представим различни ситуации, в които като IT специалисти може да попаднете и добри практики, които ще ви подготвят за тях.

 

Небрежно писане на код

Когато един разработчик именува неправилно променливи, допуска правописни грешки в имената на функциите и оставя остатъци от стари коментари в кода, то той губи времето на колегите си, като ги ангажира с проблеми, които е трябвало да бъдат отстранени още при писането на кода. Тези пропуски увеличават допълнително шансовете за грешки в софтуера.

 

Организиране на времето

Всеки от време на време закъснява, но това не трябва да се случва системно, защото целият екип ще трябва или да изчака, или ще се намали персоналното време на всеки, за да приключи срещата навреме. Старайте се да организирате времето си така, че да не се налага забавяне заради вас.

 

Работа извън писането на кода

Ако сте разработчик не означава, че не трябва да полагате старание и за аспектите извън писането на кода. Например, ако правите потребителски интерфейс се постарайте да изглежда прилично, въпреки че не сте дизайнер. Отношението към детайлите показва професионализъм.

 

Цялостен поглед над софтуера 

Разработването на софтуер не е само писане на код. Опитвайте да вникнете в смисъла на това, което правите, запознайте се с общата картина, в противен случай има опасност да направите софтуера труден за използване, скъп за поддръжка и несъвместим с другите компоненти. Цялостният поглед върху нещата позволява да се предвидят и предотвратят някои проблеми.

 

Комуникация

Както във всяка друга професия и в тази на IT специалистите, вербалната комуникация е едно от ключовите soft умения, които трябва да притежавате.

Когато програмист разговаря с хора, които не са програмисти – не трябва да използва жаргон, а да се опита да представи нещата максимално разбираемо и на достъпен език.

 

Приписване на заслуги

Когато работата е екипна, не трябва да се опитвате да приписвате заслугите само на себе си. Това в противен случай ще доведе до отчуждаване на колегите ви, отдайте им нужното внимание и не подценявайте работата им.

 

Критика

Често в процеса на работа се среща критика, това е нормално и помага да се изградите като професионалисти. Трябва да умеете да приемате мнението на останалите и то да ви мотивира към усъвършенстване.  

 

За да се превърнете в добри IT специалисти е нужно време, продължавайте да учите и да развивате своите умения.

“Телебид Про” ЕООД подписа договор по процедура BG16RFOP002-2.089DevCamp 2021