Радостин Чолаков – “Програмирането ми изглеждаше като магия”

09/06/2021

Днес представяме един много млад програмист и ентусиаст – Радостин. Той плува в морето от модерни технологии и програмира от 9 годишен. Сега е едва на 15 и вече е реализирал няколко успешни проекта. 

 

Представете се с няколко думи – в кой клас сте, какво ви е интересно, какви технологии използвате, какво хоби имате … ?

Радостин: Казвам се Радостин Чолаков, деветокласник от МГ “Акад. Кирил Попов” – гр. Пловдив. Занимавам се с разработка на софтуерни проекти, machine learning модели и мобилни приложения. Стартирах когато бях 9 годишен, тъй като програмирането ми изглеждаше като магия: пишеш някакъв си код – получава се сайт, приложение или друг впечатляващ резултат. От тогава не съм спирал да развивам проекти с различни цели и технологии.

 

Разкажете повече за проекта и как се появи идеята за него?

Радостин: Проектът АзБуки.ML е онлайн платформа, предоставяща съвкупност от алгоритми и модели с изкуствен интелект, които да могат да обработват българския език – корекция на граматични и пунктуационни грешки, генериране на текстове, синтезиране на гласов прочит от написан текст, резюмиране, оценка на настроението в текстовете. Идеята е вдъхновена от подобни модели за английския език, които стоят зад гласовите асистенти на Google и Apple. Разработвал съм приложения за тях и винаги съм се дразнил, че нямат поддръжка за български.

 

В каква посока мислите да развиете проекта си?

Радостин: В момента подготвям нов инструмент, който подобрява работата на гласовите синтезатори, за да може да се генерира реалистичен гласов прочит на различни текстове, статии и материали.

 

Помогна ли ви някой в процеса на разработване?

Радостин: В процеса на работа получавах помощ в три основни форми.

– От общността около мен, която тестваше продуктите, даваше идеи, споделяше забележки и така чрез обратната връзка са ми били полезни за разработките.

– Работата по подобна платформа е трудоемка задача и изисква всеобхватни знания – от компютърни науки, през лингвистика и филология, до работа с данни и изкуствен интелект. Затова съм се консултирал със специалисти в тези сфери, включително с университетски преподаватели и професори от БАН.

– Партньори, които ми предоставят бази от данни, корпуси и други видове data sets.

 

Какво ви научи работата по проекта?

Радостин: Работейки по АзБуки.ML безспорно научих много за невронните мрежи и изкуствения интелект, но също така – да взаимодействам и комуникирам с професионалисти и да изградя архитектура на един проект, който наистина може да се използва успешно на практика.

 

Участвали ли сте и в други състезания преди НОИТ?

Радостин: Преди да спечеля първо място на НОИТ тази година, бях първи в категория “Софтуерни приложения” на турнира “Джон Атанасов” през ноември с друг мой проект – мобилното приложение и мини-социална мрежа AnyGoal.

Спечелих голямата награда на хакатона HackAUBG през февруари тази година.

Също така бях най-младият лауреат на НОИТ и през 2020.

Носител съм и на награда БАИТ в младежка категория за 2020 година.

Участвал съм и съм и печелил множество други конкурси и състезания по програмиране, информационни технологии и математика.

 

А бихте ли дали някакъв съвет на хората, които ще участват в НОИТ следващата година?

Радостин: Бих ги посъветвал да започнат да разработват проектите си от по-рано и да не работят по проект само за участие в което и да е състезание. Вместо това – измислете нещо приложно и иновативно, приемете го съвсем на сериозно и в перспектива и се опитайте да го развиете с реални клиенти. Така ще се сблъскате на по-ранен етап с повече и по-трудни проблеми. И да, това е целта – да се сблъскате с повече проблеми. За да може да се научите как да ги решавате. След като сте ги решили – успеха ви в НОИТ ще последва 😉 Но по-важното е – след като НОИТ отмине, вече ще имате нужния опит да разработвате професионални продукти.

 

С какви технологии бихте искали да се развивате?

Радостин: В момента доста интересни теми в които ще се опитам да се развивам са машинното обучение и невронните мрежи, както и от Augmented Reality за wearables, квантови компютри и т.н.

 

За какво мечтаете?

Радостин: Да създам собствена софтуерна компания, която да продължи да развива иновативни и технологични идеи и продукти, които да са в полза на обществото.

Екипът на TelebidPro пожелава на Радостин да покори всички върхове, към които се е устремил. 

Благовест Атанасов – Алгоритмите на удовлетворението от свършената работаGeorgi Popov sus specialnata nagrada na TelebidPro ot NOIT 2021Георги Попов – “Да намериш себе си в програмирането”