Отбор Melodic – Вдъхновени от музиката

19/05/2021

В следващите няколко реда искаме да Ви запознаем с двама ентусиасти – Мартин и Александър, които грабнаха една от специалните награди на TelebidPro с проекта си “Melodic”. Те са разработили платформа за музика, която е напълно безплатна и свободна от реклами. Попитахме ги за впечатленията им от Tues Fest и за това как са превърнали идеята си в реалност.

 

Представете се с няколко думи – в кой клас сте, какво ви е интересно, какви технологии използвате, какво хоби имате … ?

Александър: Kазвам се Александър Йорданов от 11Б клас. Интересно ми е да пробвам нови неща. Технологиите, които използвам са главно Python, С, C++ и JavaScript. Хобитата са ми програмиране, фотография и Linux, просто много харесвам да пробвам различни дистрибуции и да изучавам Linux 😄.

Мартин: Името ми е Мартин Врачев и съм от 11б клас, паралелка “Системно програмиране”. Интересно ми е да се сблъсквам с нови предизвикателства и да откривам решение на проблемите свързани с тях. Може би поради тази причина реших да се насоча към програмирането. Технологиите, които използвам са C/C++, Java и Python. Основните ми хобита са програмиране и cardistry, а също обичам и да играя видео игри, но напоследък нямам много време за тях.

 

Как се появи идеята за проекта ви?

Александър: Исках да слушам музика, но има прекалено много реклами в другите платформи. А наистина е много досадно да слушаш музика и да изскочи реклама! А в Мелодик няма реклами.

Мартин: В днешно време всички слушат музика всеки или почти всеки ден и, вдъхновени от подобни приложения, решихме да създадем своя собствена апликация за слушане на музика.

 

Къде срещнахте най-големите предизвикателства по време на работата по проекта?

Александър: Винаги имаше нещо, което не знаем как се прави “най-гъвкаво”, но не бих казал, че е имало най-големи предизвикателства.

Мартин: Най-трудно от всичко на мен ми се стори реализацията на плейлистите.

 

Кой беше най-забавният момент от подготовката на проекта?

Александър: Най-забавно беше когато качвахме песни и после, за да направим промяна по базата с данни, трябваше да ги изтрием и после пак да ги качим.

Мартин: Забавен момент беше имплементацията на fuzzy search, защото някак си реших, че може да се направи просто с една заявка към базата данни, която да филтрира песните и поради тази причина прекарах 3 дни ровене из интернет и мислене как може да се направи по този начин. Накрая се отказах от тази идея и го направих, използвайки изцяло различен подход, като забавната част е, че изгубих 3 дни проучване в Гугъл, а в крайна сметка направих алгоритъма за около 20-30 минути.

 

Какво ви научи екипната работа по проекта?

Александър: Научи ме, че най-важното, за да успеем е да се съобразяваме един с друг. Комуникацията също играе много важна роля.

Мартин: От работата ни заедно разбрах , че задължително трябва да има осъществена добра комуникация, че трябва да си помагаме един на друг, че можеш да научиш много неща от хората, с които работиш, както и те от теб и че чрез екипна работа опознаваш различните гледни точки на различните хора.

 

Какви технологии бихте искали да пробвате и разучите през следващата година?

Александър: Със сигурност React, NodeJS и може би Firebase.

Мартин: Определено бих искал да науча JavaScript, защото е един от най-популярните и един от най-използваните езици в момента. Желая да пробвам и Flutter (съответно и Dart, защото вървят ръка за ръка). PHP също наскоро прихвана интереса ми и въпреки че е стар език, все още се използва в много от сайтовете в интернет. И като за последно може би искам да обогатя знанията си за CSS.

 

Ако вашият отбор е животно, какво би било то? А всеки от вас? :))

Александър: Отборът ни е пчела. А аз съм по-скоро папагал, папагалите са колоритни 🤔.

Мартин: Бих определил отбора ни като славей, защото е птица, която пее, а все пак проектът ни е свързан с музика, така че мисля, че това е най-подходящото животно. А аз съм куче, защото са дружелюбни.

 

За какво мечтаете?

Александър: Мечтая един ден да направя нещо, което да помага на колкото се може повече хора. Обичам да помагам на хората.

Мартин: Мечтая си да има повече добри хора и светът, в който живеем да стане едно по-добро място.

 

Телебид Про пожелава на Мартин и Александър да следват мечтите си и да запазят, все така ентусиазма си.

Tags: ,
НОИТ 2021 и специалните награди на TelebidProМадлен Саркисян – Да тичаш срещу трудностите