Необичайни места, на които можете да намерите Linux

Както вече знаете Linux е най-разпространената операционна система в света.

Ето някои необичайни разработки и места, при които се използва Linux:

  • В Швеция, като привърженици на идеята за щастливо гледаните животни, са изобретили система за доене на крави на доброволен принцип – с какво работи тя? – с Linux.

 

  • В някои самолети както може би знаете, предлагат система от екрани за развлечение на всеки пътник, които позволяват гледането на филми и слушане на музика по време на полет. Тяхната операционна система е? Разбира се – Linux.

 

  • Международната космическа станция. Всички лаптопи на станцията използвани ежедневно от екипажа са с операционна система Linux, поради високото ниво на сигурност и неуязвимост за вируси.

 

  • В Северна Корея използват преработена версия на Linux, за да поддържат изолираната от света система.

 

  • Компанията Liquid Robotics създава дронове, движещи се под вода, които предприемат мисии дълги по цяла година, за да изследват живота на дъното на океана. Софтуерът на дроновете е базиран на Linux.

 

  • Приспособлението Crock Pot WeMo Smart Slow Cooker създадено за любители на бавното приготвяне на храна, позволява управлението на домашната фурна на потребителите чрез онлайн връзка на телефона и фурната. Отново базирано на Linux, приложението позволява печката да бъде включвана и изключвана по всяко време, без да е необходимо потребителят да е близо до нея.

 

  • Ядрените подводници на военноморските сили на САЩ, също използват Linux за различни видове системи. Така се достига по-високо ниво на сигурност и защита от вируси.

 

  • Християнската мисионерска мрежа Transformational Education Network, заела се с предоставяне на образование из цяла Нигерия, обучава учениците си на работа с компютър. За разлика от повечето образователни програми те обучават учениците си и на работа с Ubuntu Linux.

 

  • Новата серия кукли Барби, издадена преди няколко години включва кукли с различни професии, включително и Барби програмист. Дизайна на нейния компютър има елементи от пингвина на Linux, така че смело можем да предположим, че това е предпочитаната от Барби среда.

 

Гъвкавостта на Linux го прави подходящ за всякакви видове компютри, дори и такива работещи с лоши компоненти и непригодни за почти никакъв вид полезна работа. Шегата на страна, но едва ли има друга операционна система в света преживяла успешно толкова трансформации и доказала своята приложимост дори при най-необичайните видове разработки.


Източник: www.itworld.com  

Съдържанието в мрежата – все по-зависимо от Социалните мрежи като Facebook и TwitterБорбата на Mozilla Foundation за по-свободно и по-сигурно интернет пространство