Борбата на Mozilla Foundation за по-свободно и по-сигурно интернет пространство

Повечето от нас знаят името Mozilla, заради популярния браузър и технологии като Firefox OS. Зад технологиите обаче стои и една неправителствена организация, която се застъпва за идеята на Интернет като обществено благо, което трябва да остане публично и свободно достъпно – това е Mozilla Foundation. Днес хората, които са част от нея наброяват около 20 000 лидери и доброволци заедно с 1,7 милиона последователи в цял свят, които работят активно за правата на потребителите в Мрежата.

Тази година Mozilla Foundation бележи значителен напредък в борбата за едно по-свободно и същевременно по-сигурно за потребителите интернет пространство.

Ето някои от по-важните събития през годината:

  • През февруари Mozilla Foundation побеждава в битката с лобистките интереси на кабелните компании и интернет доставчици в Съединените щати, които имат за цел приемането на закон за ограничавате на позволените действия в интернет. След като Mozilla организира обществен форум, 3.7-те милиона коментари в полза на неутралитета в итернет не остават пренебрегнати от конгреса на САЩ и лобисткия закон не е прокаран.
  • През Юни се подписва USA FREEDOM Act, който е сериозна крачка към възвръщането на доверието в интернет и защитата на лично пространство.
  • През октомври започва кампанията на Mozilla в Германия, която се изправя срещу местния закон, позволяващ изземването на лични данни от държавата.

През 2015 Mozilla инвестира в глобални проекти, чрез които силата на мрежата да достигне до повече хора.

  • Чрез Mozilla Clubs и Hive Learning Communities се провеждат обучения за хиляди ученици и бъдещи обучители по целия свят.
  • На пазара излиза Open Source приложението Webmaker, за Android, което позволява на хора, които използват за пръв път интернет, в Бангладеш, Бразилия и Индонезия, да създават собствено съдържание в Мрежата по един лесен и интуитивен начин.
  • Тази година се проведе и ежегодното  Maker Party, което направи възможно хиляди потребители да се учат на HTML, онлайн сигурност и др.

 Всички тези успехи на Mozilla Foundation доказват, че въпреки разрастващите се заплахи за свободата в Мрежата, идващи от правителства и корпоративни лобисти, има и една нова положителна тенденция, която включва свобода на информацията, интернет активизъм, безплатно онлайн образование и още много.

източник: Mozilla Foundation

Необичайни места, на които можете да намерите LinuxISO 9001 / ISO 27001ISO 9001/27001 CERTIFICATION