TelebidSchool е първата крачка по пътя да станеш висококвалифициран IT специалист

30/09/2019

Тодор Сбирков е оперативен директор на TelebidPro. Завършил е математическа гимназия и има две магистратури от Технически университет – София – по Телекомуникации и Стопанско управление. Има повече от 15 годишен опит в разработването на IT проекти, изграждането на екипи и в областта на маркетинга.

Родом е от Смолян и е сред активните поддръжници на общността на смолянчани. Съвсем естествено за човек, роден в сърцето на Родопите, любовта към планината, движението и спорта са неизменна част от живота му.

В Телебид Про заедно с управлението на оперативната дейност, развитието на екипа и работата с клиенти, Тодор отговаря за индивидуално обучение на участниците в програмите TelebidSchool и Telebid Internship и e един от менторите в кариерното им развитие.

С какво TelebidPro се отличава от други ИТ компании?

Основното, с което се отличаваме е, че имаме амбицията с малък екип от много добри професионалисти да изграждаме и развиваме високотехнологични продукти от самото начало. Изграждаме целенасочено малък, висококвалифициран и надежден екип, който да разработва продукти, които не отстъпват по качество на водещите световни производители. Затова инвестираме много време, средства и know-how в постоянната квалификация, изграждането и разширяването на екипа ни, което от своя страна е труден и скъп процес.

Какви са спецификите на работата в малък екип?

Работата в малък екип има определени предимства, като в същото време носи и предизвикателства. Много зависи от гледната точка на човек и от това какво му харесва да прави. Ако ти харесва да си важна част от сплотен екип и хората да разчитат на теб, да ти се чува думата и предложенията, които даваш, да се обсъждат бързо и да се внедряват без да преминават през 5 етажа с мениджъри, докато евентуално получиш отговор след няколко седмици и ако искаш  да виждаш крайния резултат от това, което правиш, сигурно е, че работата в малък екип ще ти хареса. Разбира се, това води и до повече отговорности и изискване за по-висока квалификация.

В нашия сектор Квалификацията е ключът към успеха, но за съжаление няма магическа пръчка това да стане бързо и лесно!

Как се започва работа в TelebidPro?

Изискванията за качество към проектите, които разработваме, е много високо – системите ни работят online без да спират, 24/7 на пет континента и обслужват повече от 1 млн. клиенти. Всеки ден софтуерът ни обработва десетки и стотици милиони трансакции. Това налага хората от екипа да са на много високо ниво. Затова повечето колеги преминават през сериозно предварително обучение и подготовка в програмите ни TelebidSchool и Telebid Internship. Това е процес на интензивна индивидуална подготовка и onboarding. Продължителността му зависи от самия човек и може да варира от няколко месеца до една година.

Първоначалното включване в TelebidSchool е лесно. Още от самото начало започваме да водим колегите стъпка по стъпка напред. Създаваме максимално гъвкави условия, за да могат да се развиват. Те могат да съчетават следването в университета с обучението и стажа при нас и да получават заплащане. През цялото време ние ги насърчаваме и насочваме къде и как да учат нови неща.  Целта на TelebidSchool е бързо първоначално натрупване на фундаментални знания – основи на програмирането, базите данни и операционните системи и постепенно усложняване и разширяване на задачите докато се стигне необходимото ниво за включване в стаж.

Стажантите в Telebid Internship имат възможност да участват в проектите на компанията под прякото менторство на опитни колеги. Така те могат да натрупат практически опит в реална работна среда.

Защо създадохте TelebidSchool?

Компютърните науки са сложна област, изискваща задълбочени знания и постоянно трупане на опит. Трябват години обучение, писане на код, практика, за да може човек да се изгради като професионалист. Това беше и причината да създадем скула преди доста години, да направим място където да обучаваме млади хора не просто да пишат код (както се прави вкъщи или в училище), а да работят професионално и в екип.

TelebidSchool е първата крачка към кариера в TelebidPro и дава стабилно обучение и подготовка в IT областта. Това не е школа, в която се четат лекции и се пише код на дъската. Освен това програмата е напълно персонализирана – съобразена е със знанията и с възможностите на всеки участник. Разчитаме на обучение чрез практика, насоки и много обратна връзка по възложените задачи. Именно обратната връзка от професионалисти с голям опит е и най-ценното в обучението при нас. Чрез задачи и казуси се преминава през основите в програмирането, Frontend & Backend Development, Linux, SQL & Database, Testing Process, Network Concepts и т.н. Много голяма част от времето отделяме за изграждане на soft skills – комуникация в екип, управление на времето, отчетност и планиране на задачите и др.

По време на работата с всеки обучаван опитваме заедно да открием къде са силните му страни и го поощряваме и насочваме да ги развива, а в направленията, които изостават или имат пропуски, помагаме да навакса.

TelebidSchool е важна и неразделна част от TelebidPro. Целият ни екип влага много усилия в обучението и изграждането на бъдещите членове на отбора ни. Правим го, защото искаме след година, две или повече с тези млади хора да можем да сме част от един още по-силен и квалифициран екип, с който да се справяме с новите предизвикателни проекти.

Кой може да кандидатства в TelebidSchool и в Telebid Internship?

Всеки, който познава основите на програмирането и има желание и сили да се развива професионално като DevOps, FullStack Developer или в друго направление в IT областта може да заповяда в TelebidSchool. Програмата е за пълнолетни участници. Има както ученици от 11 и 12 клас, така и студенти. Стажантската ни програма Telebid Internship е следващата стъпка на развитие. Тя е за хора, които имат вече някакъв практически опит в програмирането или са преминали обучение в TelebidSchool. Важно е те също да минат през индивидуална практическа подготовка, преди да поемат конкретна роля в екипа по реалните проекти. И в двата случая се срещаме с кандидатите, обсъждаме плановете им, след това преминават и през техническо интервю и, ако бъдат одобрени, им предлагаме конкретен план за развитие.

Какво е най-важното, за да си успешен ИТ професионалист?

Специално за младите хора, които сега започват кариерата си, най-важното е да са търсещи и да не се отказват лесно. В IT сферата имаме уникалната възможност да сме на един google от всяко решение. “Само” трябва постоянството. Колкото и да ти е трудно в търсенето на решение, да продължиш да го търсиш. Екипът и средата също имат много важна роля в този процес. Ако попаднеш в стимулираща среда, каквато се стараем да е за нашия екип, с колеги, които винаги са готови да ти помогнат и имат очаквания към теб да си подготвен и да се усъвършенстваш постоянно, тогава ще ти бъде много по-лесно да се развиваш и да вървиш напред и нагоре.

TelebidPro получи почетна награда по случай 130 годишнината на ФМИ130 godini fmi pocheten plaket za TelebidPro za polzotworno sutrudnichestvoTelebidPro lekciq v TUES na tema kak da izbera naj-podhodqsht za men stajКак да избера най-подходящия за мен стаж?