“Малките екипи водят до повече гъвкавост”

02/12/2020

Копираме едно любопитно интервю с Тодор Сбирков, който е част от екипа на TelebidPro за DevStyler.

Източник:  https://devstyler.bg/blog/2020/01/06/ne-sam-optimist-za-kursove-koito-uveryavat-che-za-3-4-mesetsa-podgotvyat-razrabotchik-ot-nachalno-nivo/

 
Какво се крие зад дефиницията “ТОП Софтуерна Компания”?

ТОП компания е нещо общо и това зависи от гледната точка на всеки човек. Според мен това е компания, която успешно се справя с технологичните предизвикателства, които й поставят клиентите.

 
Може ли в България да се развива успешен бизнес? Защо? Какви са плюсовете и минусите?

Със сигурност. Виждаме колко много успешни софтуерни компании има в България.

 
Колко важен е мениджмънтът за развитието на дадена софтуерна компания?

Мениджмънтът е ключов за развитието на всеки екип и компания. От него зависи средата, фирмената култура, отношенията в екипа, предизвикателствата, които ще бъдат решавани.

 
Как се отрази кризата? Защо някои фирми увеличиха приходите си, а на други се наложи да преструктурират бизнеса си?

Всяка криза крие предизвикателства и възможности. Положителното на кризите е, че стимулира хората и фирмите да мислят и да търсят възможности. Настоящата криза отваря много нови възможности пред IT сектора, защото една от възможностите за оптимизиране на процесите е чрез използването на софтуер.

 

Доколко технологиите, с които работи дадена софтуерна компания, определят нейното пазарно развитие?

Технологиите са изключително важни. Те са инструментът при разработката на софтуер. От тях зависи – времето за разработка, качеството, стабилността, сигурността, скалируемостта и т.н.

 

Какъв е правилният бизнес модел за една успешна компания?

Всяка компания щом работи и генерира печалба означава, че бизнес моделът й е успешен. Може би ако въпросът е кой е устойчивият бизнес модел е друго нещо.

Устойчивото развитие е трудна задача, т.е. да не се търси бърза печалба, а да се инвестира дългосрочно в бизнеса. За IT бранша основната инвестиция е в изграждането на know-how, собствени продукти и висококвалифициран екип. Всеки един от тези компоненти се изгражда с много усилия и инвестиции.


Например ние в TelebidPro с години изграждаме собствена софтуерна платформа, която ни позволява да вдигаме бързо нови системи от нула. Което ни позволява бързо да изграждаме софтуерни системи (представете си startup, който има идея и трябва да я реализира бързо), така че да спестим времето за достигане и тестване на пазара. Един такъв пример е p2p платформата за споделено инвестиране Iuvo, която успяхме да подкараме за около 4-5 месеца.


От друга страна развитието на екипа е изключително важно, защото може да имаш велики идеи, но ако нямаш добре сработен и квалифициран екип, не можеш да направиш нищо.


Затова инвестираме много време, усилия и средства в постоянното обучение и квалификация на екипа ни. Това е една от причините да създадем стажантските си програми. Още от училище започва обучението и подготовката на бъдещите членове на екипа.

 
От значение ли е броят на служителите за успешното развитие на компанията? Кои са “скритите оръжия” на ТОП компании?

Зависи от бизнеса на всяка компания. Има компании, в които големият брой хора е важен, защото се изпълняват дейности, за които са необходими повече хора. За нашия бизнес, в който разработваме нови системи се изисква да сме гъвкави и бързи. Поради тази причина умишлено поддържаме малки висококвалифицирани екипи, които да могат да вземат бързи решения на сложни казуси без да се налагат продължителни срещи и безкрайна комуникация.

 

Какви тактики прилагат ТОП компаниите за задържане на служителите?

Критериите за ТОП компания на всеки човек са различни. Мога да кажа за TelebidPro. Това, което правим ние, е да сме честни с колегите още от самото начало. Обясняваме им какъв е пътят на развитие (той не е лесен), за да станат ТОП разработчици. Когато екипът на компанията е изграден от квалифицирани разработчици, на които може да се разчита, всяка мечта е достижима.

 

Кои са най-важните качества на една компания, които привличат нови кадри?

За нас най-важното е кандидат колегите да знаят, че при нас ще ги изградим като професионалисти – бавно, но сигурно.

 

Кое е по-важно за клиентите – качествен продукт, но повече време за разработка или бърза разработка на продукт, въпреки потенциалните му дефекти?

При нас качеството и бързината вървят заедно. Не може да обясняваш на клиента как определена функционалност ще стане след 6 месеца или 1 година, това е много време. Разбира се, ако трябва да избираме между бързина и качество, със сигурност ще изберем второто. Платформите, които разработваме, работят с години и всеки дефект сега може да се отрази върху коректната работа след години, особено когато дефектите се натрупват, процесът става лавинообразен. Ние имаме софтуерни системи, които работят 24х7 повече от 10 години, без да спират. Представете си какво би се получило, ако допускаме компромиси с качеството.

 

Задължително ли е една компания да разполага с развлечения (джага, конзола и т.н.), за да поддържа своите служителите щастливи?

Според мен щастието на служителите зависи от самите тях. Това, което компанията може да осигури е предизвикателни проекти, които да удовлетворяват хората от свършената работа.

TelebidPro с три специални награди на Hack TUES 6Телебид Про обща снимка на Hack TUES 2020TelebidPro alfa sponsor Hack TUES GGС нетърпение очакваме Hack TUES GG