Linux базирани мобилни операционни системи

Сигурно знаете, че Android е базиран на Linux. Освен него обаче, има още поне 5 мобилни операционни системи, произлезли от Linux:

Firefox OS
Firefox OS е Linux базирана операционна система на Firefox, която се придържа към Open Source стандартите и предлага HTML5 приложения. Първоначалното ѝ име е Boot to Gecko (B2G), като тя не се използва само за смартфони. Panasonic вече предлагат смарт телевизори, работещи с Firefox OS. Firefox също има договори с компании от ранга на LG, ZTE, Orange и Deutsche Telekom.

Sailfish OS
Sailfish OS е разработена от екип разработчици на NOKIA, които създават заедно компанията Jolla, след като бившият изпълнителен директор на NOKIA Стивън Елоп се присъединява към тях като CEO. Елоп прекратява всички Open Source проекти на NOKIA, включително и проекта им за собствена мобилна система – MeeGo.
Един от съществените недостатъци на Sailfish OS е, че има компоненти, свързани с патентни права.

Ubuntu Touch
Canonical от известно време работят по идеята да преминат границите на традиционния софтуер за Desktop. Стремят се също и към създаването на модел, при който един и същи базов код ще работи на различни устройства.
След като преди време обявиха своя OS Ubuntu Touch, тази година на пазара излиза първият Ubuntu Phone.

Plasma Mobile
Plasma Mobile е най-новият член на семейството на Linux базираните операционни системи.
Тя е обявена тази година на събитие на KDE® Community, след което е пуснат прототип на системата, работещ на устройството Nexus 5 на Google.
За разлика от другите операционни системи Plasma е по-интерактивна и може да пуска приложения, писани за устройства за Ubuntu и Android.
Заедно с Firefox OS това е може би една от най-тясно обвързаните с Open Source стандартите мобилна операционна система.

Tizen
Tizen е проект на Intel, който през годините преживява серия от трансформации – от Mobiln през Maemo до LiMO и сега Tizen.
След като Стивън Елоп затваря всички врати за Open Source технологии в Nokia, Intel и Samsung създават заедно операционата система Tizen, която може да оперира не само на мобилни телефони и таблети, но и на смарт часовници.

И Microsoft ще разработва свой собствен Linux софтуер?Дни на кариерата 20-21.Октомври