Знаете ли коя е Грейс Хопър?

Грейс Хопър е американски учен в сферата на компютърните технологии, както и американска военна с чин контраадмирал, създала програмното осигуряване за компютъра Марк I, както и първия в света компилатор за програмен език. Тя е от хората, които популяризират концепцията за механично независим програмен език, довела до създаването на пъвите комплексни програмни езици. На нея дължим и термина debugging.

Хопър получава докторска степен от университета в Йейл и започва да преподава математика във Васар. През Втората световна война тя постъпва на служба във военноморските сили на САЩ, заедно с други жени доброволци като част от формированието WAVES (служба за спешни случаи съставена от жени доброволци). След като преминава военното обучение е причислена към компютърен проект в университета в Харвард, където започва работа по програмирането на компютъра Марк I.

След войната Хопър става част от екипа работещ върху UNIVAC I – първия компютър създаден за нуждите на бизнеса и администрацията. По времето на работата си там, тя разработва първия компилатор. По повод на това, години по-късно тя споделя:

“Никой не го вярваше. Имах работещ компилатор и никой не искаше да се доближи до него. Казваха ми, че компютрите служат само за аритметика.”

Две години след създаването на компилатора, тя става директор на звеното по автоматично програмиране в компанията Eckert–Mauchly Computer Corporation (EMCC), където се разработват първите програмни езици базирани на компилатори.

Грейс Хопър е носителка на множество награди и почетни доктурантури, които включват  Golden Gavel Award, медал за военна служба, National Medal of Technology,  Golden Gavel Award и много други. През 1973г. тя става първата жена член на British Computer Society. Асоциацията  Association for Computing Machinery кръщава на нея наградата  Grace Murray Hopper Award for Outstanding Young Computer Professionals, а американските военноморски разузнавателни служби създават Grace Hopper Information Services Center през 2009. В нейна чест е кръстена и ракетата  USS Hopper (DDG-70) , както и супер компютърът на NERSC –  Cray XE6 “Hopper”.

Повече за нея може да прочетете тук:

https://en.wikipedia.org/wiki/Grace_Hopper

Безплатна Ebook книга Modern PerlКак да правим грешки на Python