Знаете ли кой е Тим Бърнърс-Лий?

Професор Тим Бърнърс-Лий е британски учен в сферата на компютърните технологии, чиято работа е трансформирала почти всеки аспект от нашия живот.

Той създава World Wide Web през 1989г., когато работи като изследовател в ЦЕРН.
По това време пред него и колегите му стои проблема за обработката и представянето на резултатите от научни изследвания в реално време. Бърнърс-Лий вече е разработил системата ENQUIRE, която позволява поддържането на произволни хипертекстови връзки и облекчава режима на търсене. Това обаче се оказва недостатъчно и той се заема да я превърне в многопотребителска, платформено-независима система. Така през 1990г. се появява първия уеб сървър — CERN httpd и уеб браузър, написани от Бърнърс-Лий в програмната среда NeXTStep. През 1991г. проектът се слива с проекта Internet и през същата година е създаден първият в света уеб сайт – Info.cern.ch .

Понастящем Тим Бърнърс-Лий е директор на World Wide Web Consortium (W3C), глобална стандартизираща организация, която основава през 1994г., за да продължи развитието на Мрежата. Той е и основател на World Wide Web Foundation, която има за цел Мрежата да работи в интерес на цялото човечество и да бъде всеобщо достъпна като основно човешко благо.

Той е също част от основателите на MIT Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory (CSAIL) , както и директор на Web Science Research Initiative (WSRI). През 2012 участва в създаването на Open Data Institute (ODI), организация, която се застъпва за свободния достъп до данни в Обединеното кралство и по цял свят.

Тим е носител на над 10 почетни докторски степени от различни университети в света, а през 2004 получава наградата Орден на Британската империя и е посветен в рицарство от кралица Елизабет II.

Повече за него може да прочетете тук:
https://bg.m.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D0%B8%D0%BC_%D0%91%D1%8A%D1%80%D0%BD%D1%8A%D1%80%D1%81-%D0%9B%D0%B8%D0%B9

Търсачката на Google вече с достъп до FacebookНай-известните бъгове в историята на софтуера